Tarptautinio Erasmus+ projekto mokytojų susitikimas Vokietijoje

Trakų gimnazijos anglų kalbos mokytojos Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė spalio 25-29 dienomis dalyvavo Erasmus+ tarptautinės mokyklų partnerysčių projekto “A lesson in sustainability: Make your school greener and yourself too“ mokytojų susitikime Vokietijos Waldfischbach-Burgalben (Rheinland- Pfalz federacinė žemė) Daniel Theysohn Integrierte Gesamtschule mokykloje, kuri yra šį projektą koordinuojanti mokykla. Susitikime taip pat dalyvavo mokytojų komandos iš kitų trijų projekte dalyvaujančių Europos šalių – IIS L. da Vinci -Nitti (Potenza , Italija), IES Pablo Picasso (Malaga, Ispanija), Geniko Lykeio Paralias (Patra, Graikija. Projekto tikslas – tapti tvaresne ir labiau aplinkai draugiška mokykla. Projektą finansuoja Europos Sąjungos programa Erasmus+, skirta švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto sritims Europoje remti.
Susitikimo tikslas buvo aptarti įvykdytas projekto veiklas ir jų poveikį mokyklų bendruomenėms, suplanuoti tolimesnes projekto vykdymo stadijas, pasidalinti savo idėjomis ir įžvalgomis, pasidalinti mokytojų iš visų projekte dalyvaujančių mokyklų parengta tvarumo temą dėstyti skirta mokymo medžiaga bei pamokų planais. Tai pirmasis tiesioginiu būdu įvykęs susitikimas, kadangi dėl pandemijos visos veikos vyko nuotoliniu būdu arba buvo perkeltos vėlesniam laikotarpiui.
Susitikimo dalyviai buvo sužavėti, kaip sėkmingai šioje Vokietijos mokykloje tvarumas integruotas į ugdymą ir jo apraiškos matomos kasdieniame gyvenime. Mokyklos fojė yra dėžė perdirbtoms baterijoms bei rūšiavimui skirtos talpos, mokymo medžiaga spausdinama ant perdirbto popieriaus. Siekiant mažinti plastiko suvartojimą, šiukšlių dėžėse atsisakoma plastikinių maišų, o kiekvienoje klasėje galima pamatyti kartonines dėžes skirtas panaudotam popieriui surinkti. Beje, taip pat pagamintas iš perdirbto popieriaus žaliavos. Mokyklos erdves puošia kūrybingų mokinių darbai iš antrinių žaliavų. Kiekviename žingsnyje skatinamas mokinių mąstymas, kaip mažiau pirkti, vartoti, suteikti daiktams antrą gyvenimą ir taip savo asmeniniu indėliu prisidėti prie aplinkos išsaugojimo. Mokykloje veikia moderni ir informatyvi paroda, iliustruojanti, kokį poveikį mūsų kasdienė elgsena ar apsipirkimo įpročiai turi klimato kaitai, pvz. mokiniai  akivaizdžiai mato, kad, jeigu valgome augalinį maistą, perkame vietinius vaisius ir daržoves, į aplinką išskiriami  keleriopai mažesni šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekiai. Tokiu būdu mokiniai skatinami kritiškai mąstyti, įvertinti situaciją bei pasirinkti aplinkai draugiškesnį elgesį.
Ne mažiau ekologija rūpinamasi ir mokyklos kieme. Čia įrengtas mokinių prižiūrimas daržas, pačių mokinių rankomis pagamintas vabzdžių viešbutis pritraukia daugybę vabzdžių rūšių, kurie naikina kenkėjus ir leidžia atsisakyti cheminių preparatų naudojimo auginant daržoves. Pamokos darže vyksta sėdint  ant medinių palečių. Visa tai yra puikus įrodymas, kad jei rūpinamės tvarumu, viską galima panaudoti dar ir dar kartą, o ne išmesti ir pirkti plastiko gaminius. Visi šie tvarūs sprendimai ir veiksmai mokiniams tapę kasdienybe.
Kiti susitikimai ir konferencijos buvo skirti gilinimuisi į tvarios mokyklos aspektus, temų apie tvarumą ir ekologiją įtraukimui į ugdymo planus, mokymosi medžiagos pristatymui ir apsikeitimui ja, ugdomųjų žaidimų kūrimui ir išbandymui, praktinėms edukacinėms veikloms.
Tvarumas ir aplinkos saugojimas mus lydėjo ne tik mokykloje. Visos viešnagės metu turėjome progą pademonstruoti, kad esame tvarumo ir ekologijos idėjų puoselėtojai, todėl visur keliavome viešuoju transportu arba pėsčiomis, naudojomės iš ekologinių medžiagų pagamintais arba kompostuoti tinkamais indais.
Norime pasidžiaugti įdomiu ir rezultatyviu  susitikimu. Pavyko pasiekti visus susitikimo tikslus, iš arčiau pažinti Vokietijos ugdymo sistemą. Į savo mokyklą grįžome kupinos idėjų, ką visa gimnazijos bendruomenė gali nuveikti siekdama tvarumo ir ekologijos puoselėjimo. Šio susitikimo šeimininkams norime tarti nuoširdų ačiū už svetingumą, kruopščiai apgalvotas, suplanuotas ir įgyvendintas veiklas, dėmesį ir nuoširdumą kiekvienam mūsų didelės tarptautinės komandos nariui ir galimybę jų patirtį tvarios mokyklos kūrimo srityje įgyvendinti savo gimnazijoje.

Anglų kalbos mokytojos Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė