Respublikinis konkursas „Kas man yra lietuvių kalba”

2022 metais minėjome valstybinės lietuvių kalbos  statuso šimtmetį, todėl Lietuvių kalbos institutas ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija  siekdami ugdyti mokinių pilietiškumą ir kūrybiškumą paskelbė respublikinį konkursą „Kas man yra lietuvių kalba”.
Konkursui galėjo būti pateikiamas pasirinktos formos kūrinys: rašinys, esė, eilėraštis, piešinys, daina, filmas, nuotraukos, skulptūros, koliažai ir kt.
Trakų gimnazijos IIIG klasės mokinės Adrija Sofia Lapinskaitė ir Karolina Kašėtaitė dalyvavo konkurse ir buvo apdovanotos padėkomis.
Adrija Sofia Lapinskaitė parašė eilėraštį tema „Lietuvių kalbos sandara” ir pasidalino mintimis, kas įkvėpė jį parašyti : „Šį eilėraštį mane įkvėpė parašyti suvokimas, kad be lietuvių kalbos nebūčiau šiandien tuo, kuo esu. Ji prisidėjo prie mano vertybių bei asmenybės formavimosi. Eilėraščiu stengiausi perteikti savo meilę kalbai. Myliu kalbą, nes ji man asocijuojasi su vaikyste, mėgstamais literatūros kūriniais, gimtuoju miestu Trakais ir gamta. Ji visuomet man bus brangi ir ypatinga, nes jos skambesys primins tai, kas man yra svarbiausia: šeimą, draugus, tėvynę. Nežinau, kur nuves mane platūs pasaulio keliai, bet tikiu, kad lietuvių kalba taps atrama sunkiais gyvenimo etapais. “
Karolina Kašėtaitė parašė „Odę lietuvių kalbai”. Apie tai, kas įkvėpė ją dalyvauti konkurse ji rašo: ,,Sužinojusi apie šį konkursą ir jame pateiktas temas, ilgai nedvejodama nusprendžiau  jame dalyvauti. Labiausiai mane sužavėjo mintis parašyti odę, kurioje galėsiu atskleisti savo jausmus, patirtis, lūkesčius ir baimes. Šios mintys pastūmėjo mane išbandyti savo kūrybinius gebėjimus, rašant eiliuotą tekstą. Rašydama odę įsigilinau į tai, ką man reiškia žodžiai: tėvynė ir gimtoji kalba. Įgijau pasitikėjimo savo jėgomis.”

Adrija Sofia Lapinskaitė, IIIG