Erasmus+ projekto mainų vizitas Graikijoje

Spalio 03-07 dienomis Trakų gimnazijos mokiniai su lydinčiomis mokytojomis Daiva Bernatavičiene ir Jurgita Lapuchoviene dalyvavo projekto išvykoje į Patrų miestą Graikijoje.
Pirmosios vizito dienos, spalio 2-osios, rytą atvykome į mokyklą „Geniko Lykeio Paralias”, kuri kartu su mūsų gimnazija bei Vokietijos, Ispanijos ir Italijos mokyklomis dalyvauja tarptautiniame mokyklų partnerysčių projekte Erasmus+. Mokykla įsikūrusi įspūdingoje vietoje – jūros pakrantėje. Čia vyko projekto “Tvarumo pamoka: Tu ir tavo mokykla, tapkite ekologiški” namuose sukurtų grupių darbų pristatymas ir mokinių susipažinimas. Po pietų atvykome į istorinį Patro skerdyklų pastatą, kur vyko karnavalinių kaukių iš perdirbamų medžiagų dirbtuvės. Diena baigėsi bendra visų projekto dalyvių vakariene Patrų miesto centre.
Antroji vizito diena buvo skirta vietinės ekosistemos ir gamtos įvairovės pažinimui. Projekto dalyviai lankėsi Nacionaliniame Kotychi Strofylia parke. Šiai vietovei būdingos unikalios skėčio formos pušys bei gausybė parko lagūnose perinčių migruojančių paukščių. Mus pasitiko šio parko mokslinė darbuotoja. Pasiklausę jos pasakojimo, leidomės į žygį miško takeliais, grožėjomės įspūdingais vaizdais, per teleskopus stebėjome baltųjų flamingų būrį. Po to dalyvavome Europos paplūdimių tvarkymo akcijoje #EUBeachCleanup Campaign. Dalyviai sutvarkė didelį paplūdimio ruožą ir taip prisidėjo prie švaresnės gamtos ir tvarumo.
Trečioji mūsų vizito diena buvo skirta graikų kultūros paveldo tyrinėjimui gerbiant ir saugant gamtą. Atvykome į „Mikėnų Voudeni” kapines ir Mikėnų gyvenvietę Bortzi vietovėje. Gėrėjomės nuostabiais vaizdais ir gilinomės į senovinio miesto istoriją. Kitą kelionės dieną aplankėme vieną labiausiai lankomų vietų Graikijoje, įtrauktą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, Olimpiją. Sužinojome daug naujo apie antikos laikus. Išvydome vietą, kur pirmą kartą buvo surengtos Olimpinės žaidynės. Šios ekskursijos metu papildėme savo istorijos žinias, sužinojome apie daugybę senovės Graikijos papročių. Didžiulį įspūdį paliko apsilankymas iš antikos laikų išlikusios Heros šventykloje, kur įžiebiama olimpinė ugnis ir prasideda jos kelionė į olimpinių žaidynių sostinę.
Penktadienis – paskutinės akimirkos nuostabiame Graikijos mieste Patruose. Ši diena buvo pilna džiaugsmo, juoko, šiltų, jaukių, nepamirštamų akimirkų. Dienos pradžioje, pasidalinę į komandas, atlikome vaidmenų žaidimą, skirtą aplinkos krizei ir klimato kaitai. Edukacinių užsiėmimų metu supažindinome visus dalyvius su aktualiomis ekologinėms pasaulinio masto problemomis ir ieškojome būdų jas išspręsti. Sukūrėme nepakartojamas mozaikas iš antrinių žaliavų, atitinkančias mūsų tarptautinio projekto tezes. Vidurdienį apsilankėme ACHAIA CLAUSS, seniausioje Graikijos vyninėje. Ekskursijos su gidu „Barrelatiko“ muziejuje metu susipažinome su vynininkystės istorija, stebėjome kaip buvo gaminamos ąžuolinės statinės. Artėjant vakarui ir atsisveikinimo akimirkai, daugelį apėmė liūdesio jausmas. Uždarymo ceremonija, vykusi Geniko Lykeio Paralias mokykloje, tapo dar vienu svarbiu prisiminimu. Erasmus+ projekto kelionė į Graikiją baigėsi, bet paliko daug šiltų prisiminimų ir nepamirštamų įspūdžių.
Džiugu, kad projekto veiklos įgavo pagreitį. Bendradarbiaudami su projekto partneriais iš Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir Graikijos, atsigręždami į praeitį, kartu kuriame tvaresnes savo mokyklas, o tuo pačiu ir visą Europą.

Mainų vizito dalyvės: Olivia Seliava, Agnietė Kurbatova, Evelina Valiukevič, Brigita Butkevičiūtė, Karolina Kašėtaitė