Edukacinė pamoka ,,Totoriai Lietuvoje: nuo priešų iki piliečių“

Žvelgdami į praeitį žinome, kad nuo senų laikų Lietuvoje gyveno tautinės mažumos, kurios įvairiais istoriniais tarpsniais daug prisidėjo prie šalies valstybingumo kūrimo ir stiprinimo. Viena tokių etninių grupių totoriai, kurie visada gyveno ir gyvena tolerantiškai ir darniai, kartu su lietuviais bei kitomis tautomis.
Suvokdamas šios etninės grupės svarbą, Lietuvos Respublikos Seimas 2021 metus paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais.
Karantino sąlygomis mokiniai  negali lankytis muziejuose ir pažinti istorijos mokslo, todėl  Trakų istorijos muziejus inicijavo edukacinius užsiėmimus per nuotolinę platformą.
2021 metų balandžio 15 d. Trakų istorijos muziejaus darbuotojai, per ZOOM platformą organizavo edukacinę pamoką „Totoriai Lietuvoje: nuo priešų iki piliečių“ ir supažindino mūsų gimnazijos III ir IV G klasių mokinius su totorių istorija, apžvelgė jų kultūrą ir tradicijas. Edukacinė pamoka visiškai atitiko istorijos VBE programą nes buvo paminėti svarbiausi Aukso ordos ir LDK įvykiai, datos, mūšiai, istorinės asmenybės, pateikti aktualūs žemėlapiai, aptarti svarbiausi šios tautos gyvenimo aspektai LDK žemėse.
Trakų gimnazijos kolektyvas nuoširdžiai dėkoja, Trakų istorijos muziejui ir jo edukatoriui Vytautui už turiningą ir žiniomis praturtintą istorijos pamoką. Ši edukacinė pamoka padės mokiniams ruoštis istorijos VBE.

Istorijos mokytojas Miroslavas Bazys