Erasmus+ projekto vizitas į Vokietiją

 

 

Įgyvendindami programos Erasmus+ finansuojamą  projektą “A lesson in sustainability: Make your school greener and yourself too“ („Tvarumo pamokos: tu ir tavo mokykla, tapkite ekologiški”), 5 mūsų gimnazijos mokiniai su   lydinčiomis mokytojomis Daiva Bernatavičiene ir Jurgita Lapuchoviene lapkričio19-25 dienomis dalyvavo partnerystės mainų vizite Vokietijoje,  projektą koordinuojančioje Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben mokykloje,  ir kartu su mokyklomis –  projekto partnerėmis IIS L. da Vinci-Nitti (Potenza, Italija), IES Pablo Picasso (Malaga, Ispanija), Geniko Lykeio Paralias (Patrai, Graikija) – žengė dar vieną svarbų žingsnį tvaresnių mokyklų link.


Pirmosios vizito dienos, lapkričio 20-osios, rytą atvykome į Daniel Theysohn Waldfishbach-Burgalben mokyklą, kur vyko oficiali vizito atidarymo ceremonija, prasidėjusi iškilmingu visų projekte dalyvaujančių šalių himnų giedojimu. Klausėmės ir žiūrėjome Erasmus+ projekto dalyvių mokyklų ir miestų pristatymų. Po to vokiečių mokiniai visiems  aprodė savo mokyklą. Vėliau visi dalyviai sėdo prie pietų stalo, o pasistiprinę pasiskirstė grupėmis ir iš antrinių žaliavų kūrė kalėdines dekoracijas. Pavakarę išsiruošę į žygį “Klimato kaitos” edukaciniu taku, grožėjomės  Vokietijos rudeniškai peizažais ir gamta.
Antrąją vizito dieną vykome į seniausią Vokietijos miestą – Trierą. Gidas aprodė mums pačias gražiausias ir įdomiausias vietas, turėjome galimybę aplankyti katedrą, romėnų statinių liekanas – amfiteatrą, romėnų maudyklas. Po ekskursijos papietavome Triero universitete ir grįžome į miestą, kur turėjome galimybę pajusti kalėdinę dvasią, nusipirkti suvenyrų kalėdinėje mugėje ir paskanauti tradicinių vokiškų kalėdinių patiekalų.
Sekančią vizito dieną Daniel Theyson IGS mokykloje mokiniai galėjo pasirinkti, kokiose tvarumo dirbtuvėse norėtų dalyvauti. Vieni gamino lūpų balzamus ir muilą, kiti – paukščių lesyklėles ir lesalą, treti ruošė pietus iš maisto likučių. Papietavę mokiniai vyko į šokolado fabriką WAWI, kur pamatė, kaip gaminamas didžiulis šokolado asortimentas ir turėjo galimybę nusipirkti tvariai gaminamų  šokolado gaminių tiesiai iš firminės fabriko parduotuvės.
Ketvirtąją mūsų vizito dieną netrūko puikių emocijų ir visi likome maloniai nustebinti, nes turėjome nepakartojamą galimybę aplankyti mums, europiečiams, ypač svarbią vietą – Europos Parlamentą Strasbūre, Prancūzijoje. Atvykę į miestą, pradėjome savo ekskursiją nuo Strasbūro senamiesčio, o užbaigėme įspūdingos architektūros Strasbūro katedra. Susipažinę su miestu, tramvajumi nuvykome į Europos Parlamentą. Ten turėjome galimybę stebėti plenarinį posėdį apie pasaulinę biologinės įvairovės strategiją bei mums surengtoje paskaitoje sužinojome daug naujos ir naudingos informacijos apie Europos Parlamento funkcijas ir europarlamentarų darbo ypatumus.
Paskutiniąją vizito dieną aplankėme energijos parką Pirmasenso mieste. Mokiniai sužinojo, kaip gamykloje iš biomasės gaminama elektros energija, kuri patenkina didelę dalį vietinio energijos poreikio. Po pietų  pasiskirstę į grupes kartu su mokytojais švarinome Waldfischbach-Burgalben miestelio pamiškę. Sugrįžę į mokyklą, su kuria bendradarbiaujame, dalyvavome projekto vizito uždarymo renginyje, dalyviams buvo įteikti diplomai ir mokiniai bei mokytojai šiltai atsisveikino.
Sugrįžome pasisėmę naujų idėjų, kaip saugoti gamtą, aplinką  ir išteklius ir pasiryžę toliau skatinti savo gimnazijos bendruomenę tapti ekologiškesne.

Anglų kalbos mokytojos Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė
Mokiniai Adrija Sofia Lapinskaitė, Karolina Prokopjeva, Sandra Orlovska, Olivia Seliava, Linas Mečkovskis