,,Sąmoningumo didinimo mėnesiai  BE PATYČIŲ“

Trakų gimnazijos mokiniai ir mokytojai kovo ir balandžio mėnesiais aktyviai dalyvavo iniciatyvoje ,,Sąmoningumo didinimo mėnesiai  BE PATYČIŲ“. Organizuodami įvairias veiklas stengėmės, kad jos būtų kiekvienam įsimintinos ir paliktų širdyje gėrio, pagarbos kitam krislus.
Gimnazijos bendruomenė dalyvavo įvairiose veiklose, kurios siejamos su patyčių prevencija ir skatina draugiškus bei pagarbius žmonių tarpusavio santykius. Vyko interaktyvios paskaitos ,,Kaip atpažinti patyčias“, ,,Kaip pasiūlyti pagalbą“, ,,Ką daryti kai man … liūdna, pikta, baisu“.  Mokiniai  kalbėjo, samprotavo, diskutavo,  išsakė savo nuomonę, teikė savus pasiūlymus apie tai, kaip jie galėtų ir  kas galėtų padėti pasijusti geriau. Užsiėmimuose naudotos  metodikos padėjo stiprinti mokinių savivertę, tobulinti sugebėjimą atpažinti savo ir kitų žmonių jausmus, ugdyti asmeninę kultūrą, norą padėti šalia esančiam žmogui, formuoti įgūdžius, kaip įveikti pyktį ir agresiją, mokytis pasirinkti sprendimus, galinčius padėti įveikti slegiančius jausmus, konfliktines situacijas.
Klasių valandėlių metu buvo kalbama patyčių tematika ,, Į mokyklą su šypsena“, ,,Patyčios: atpažink, išvenk, sustabdyk“, ,,Elkis su kitais taip, kaip norėtum, kad kiti elgtųsi su tavimi“, ,,Stebuklingi žodžiai – prašau, ačiū, atsiprašau“, ,,Draugiška klasė“, ,,Pagarba sau ir kitam“, ,,Kodėl apie patyčias svarbu papasakoti suaugusiems?“, vyko kino filmų prieš patyčias peržiūra ir diskusijos.
Bibliotekoje pristatyta knygų paroda ,,Aš neskriaudžiu kitų! Prisijunk ir Tu“, kurią parengė bibliotekos vedėja Svetlana Mačėnienė.
Ikimokyklinių grupių ,,Boružėlė“, ,,Bitutės“ vaikučių, 5-8 ir I-IV klasių mokinių,  kūrybiniais darbais galima pasigrožėti Trakų gimnazijos foje surengtoje parodoje ,,Draugystės alėja“. Šio konkurso tikslas – komandinis darbas, atskleidžiantis klasės vienybę, draugiškumą ir kūrybiškumą pasisakant prieš patyčias.
Antros klasės mokiniai kartu su choreografijos mokytoja Ieva Zavadzkaite prie iniciatyvos prisidėjo šilumą, meilę ir gėrį skleidžiančiu šokiu „Drugelio širdis”. Veiklos suteikė mokiniams žinių ir  sustiprino jų supratimą apie tai,  kokiais veiksmingais būdais įveikti patyčias bei jų išvengti, kaip reikėtų valdyti pyktį.
Džiugu, kad mokiniai nuoširdžiai pasinėrė į kūrybinę veiklą. Svarbiausia, kad jie neliko abejingi ir į savo širdis įsileido didžiausias vertybes: toleranciją, supratimą, draugiškumą bei pagalbą kitam.

Trakų gimnazijos  socialinė pedagogė metodininkė  Ilona Balkuvienė

2 – os klasės mokinių šokis “Drugelio širdis”