ERASMUS + TARPTAUTINIŲ MOKYKLŲ PARTNERYSČIŲ PROJEKTO KA229 IŠVYKA Į POTENZA MIESTĄ ITALIJOJE

 

Trakų gimnazijoje sėkmingai vyksta tarptautinis mokyklų mainų partnerysčių projektas „Tvarumo pamokos: tu ir tavo mokykla, tapkite ekologiški”, finansuojamas programos Erasmus+. Mūsų  gimnazija, siekdama tapti  besimokančios Europos bendruomenės dalimi ir  plėsti socialinius ryšius su užsienio šalimis, dalyvauja šiame projekte kartu šiomis Europos mokyklomis: Daniel Theysohn IGS Waldfischbach-Burgalben (Vokietija, projektą koordinuojanti mokykla), IIS L. da Vinci -Nitti (Potenza, Italija), IES Pablo Picasso (Malaga, Ispanija), Geniko Lykeio Paralias (Patra, Graikija).
Šis mainų vizitas – tai pirmasis projekto partnerių susitikimas gyvai, nes iki šiol visos veiklos vyko virtualioje erdvėje. Anglų kalbos mokytojos Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė ir Erasmus neformaliojo švietimo užsiėmimus lankantys vyresniųjų gimnazijos klasių mokiniai jau ilgai laukė šios išvykos ir jai kruopščiai ruošėsi – filmavo ir rengė savo mokyklos, miesto ir regiono pristatymą, sukūrė filmuką tvarumo tema. Pirmąją vizito darbo dieną visi projekto dalyviai iš penkių  šalių pristatė savo darbus ir visi dar daugiau sužinojo apie projekto dalyvių šalis ir mokyklas. Mainų vizito pradžios ceremonija buvo surengta aktų salėje, išpuoštoje projekte dalyvaujančių šalių vėliavomis ir projekto atributika. Ypač pakiliai jautėmės giedodami savo šalies himną.Visos įtemptos projekto darbotvarkės veiklos buvo kruopščiai suorganizuotos, įdomios ir naudingos. Mokiniai patys daug dirbo ir dalijosi savo atliktų tyrimų ir darbų rezultatais greitosios mados tema.
Daug ekskursijų po įdomius objektus, bažnyčias buvo surengta Potencos mieste, mokiniams įpač patiko dalyvauti orientaciniame žaidime, kai jie patys ieškojo įžymių miesto objektų bei informacijos apie juos. Didelį įspūdį paliko išvyka į Materos miestą, kuriame yra UNESCO paveldo objektų, kuris buvo paskelbtas 2019 m. Europos kultūros sostine. Šis miestas  iškaltas uoloje, siauros vingiuotos gatvelės bei maži nameliai, išsirikiavę vienas virš kito – miesto vizitinė kortelė. Grožėjomės vadinamaisiais sassi – uoloje iškaltais gyvenamaisiais būstais. Lankėmės   Nacionaliniame archeologijos muziejuje Grumento Novoje, MuLabo – meno ir kraštovaizdžio muziejuje-laboratorijoje, kur klausėmės įdomių paskaitų tvarumo tema.
Dėl epidemiologinės situacijos mokiniai gyveno ne šeimose, kaip buvo planuota projekto pradžioje, tačiau kartu su bendraamžiais iš užsienio šalių jie praleido labai daug laiko – dalyvavo įvairiose edukacinėse veiklose, ekskursijose, kartu leido laisvalaikį, pietaudavo ir vakarieniaudavo, taigi užsimezgė gražus bendravimas ir draugystė.
Nekantriai lauksime spalio mėnesio pradžioje suplanuoto antrojo mainų vizito Graikijoje, jam ruošimės ir vėl susitiksime su savo draugais iš projekte dalyvaujančių šalių.

Anglų kalbos mokytojos, projekto koordinatorės gimnazijoje
Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė