Trakų gimnazijoje sėkmingai startavo tarptautinis Erasmus+ projektas „Tvarumo pamokos: tu ir tavo mokykla, tapkite ekologiški”

Gimnazijos bendruomenė džiugiai sutiko žinią, kad gimnazija plečia socialinius ryšius su užsienio šalimis, siekdama tapti įdomiausios besimokančios Europos bendruomenės dalimi, ir  sėkmingai įsijungė į tarptautinę „eTwinning“ bendruomenę. Šioje platformoje Europos švietimo darbuotojai gali bendrauti, bendradarbiauti, kurti projektus ir dalintis idėjomis.
Anglų kalbos mokytojos Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė nuolat domėjosi projektinės veiklos, finansuojamos  ES, galimybėmis ir ieškojo potencialių partnerių įvairiems projektams. Iš šios mokytojų  iniciatyvos užsimezgė ryšiai su  Vokietijos Waldfischbach miesto mokykla, koordinuojančia šį projektą. Projekto apie tvarią ir ekologišką mokyklą  idėja priimtina pasirodė ir kitoms Europos mokykloms, prisijungusioms kaip   projekto partnerės iš Potenzos (Italija), Malagos (Ispanija) ir Patros (Graikija) miestų. Šių mokyklų mokytojams nuolat  bendradarbiaujant, diskutuojant, siūlant  idėjas ir veiklas, buvo pateikta projekto “Tvarumo pamokos: tu ir tavo mokykla, tapkite ekologiški” paraiška, laimėjusi   Europos Sąjungos programos, skirtos švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto sritims Europoje remti, Erasmus+ finansavimą. Mūsų gimnazijai suteikta apie 30 tūkstančių eurų dydžio dotacija.
Sudarius  sutartį su Švietimo mainų paramos fondu, 2020 m. spalį gimnazijoje prasidėjo šio projekto įgyvendinimas.  Projektas truks dvejus metus, jo pabaiga numatyta 2022 m. liepos 31 d., tačiau dėl susiklosčiusios  nepalankios epidemiologinės situacijos tikimės, kad jis bus pratęstas, nes numatytos mokinių ir mokytojų projekto išvykos į minėtas keturias užsienio šalis bei užsienio svečių priėmimas reikalauja laiko ir pasiruošimo ir dėl karantino jau atidėjome vasario mėnesį planuotą kelionę į Graikiją. Tikimės, kad netolimoje ateityje galėsime planuoti mainų vizitus, atsižvelgdami į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas dėl COVID – 19 situacijos.
Projekto tikslas – skleisti gimnazijos bendruomenėje tvarumo idėjas ir ugdyti ekologinį sąmoningumą. Penkių Europos šalių mokiniai bendradarbiaudami virtualiai bei mainų vizitų metu turtins anglų kalbos žinias, gilinsis į ekologines problemas, jų sprendimo būdus ir tvaraus vystymosi idėjas. Projekte dalyvauja dvidešimt 14-18 metų amžiaus mūsų gimnazijos mokinių. Jiems šis projektas ypač patrauklus dėl galimybės apsilankyti projekte dalyvaujančiose užsienio šalyse ir, apsigyvenus bendraamžių šeimose, pažinti užsienio šalių žmonių kasdieninį gyvenimą, kultūrą bei papročius iš šeimos perspektyvos. Atsakomojo vizito metu užsieniečius priims mūsų šeimos ir, tikimės, užsimegs graži draugystė ir bendradarbiavimas.
Nors dabartinė situacija ženkliai pakoregavo projekto vykdymo galimybes, mokiniai ir mokytojai jau įsitraukė į projekto veiklas. Sukūrėme gimnazijos pristatymą ir filmuką apie mūsų miestą ir gimnaziją, projekte dalyvaujančių mokinių asmeninius prisistatymus. Visas veiklas ir sukurtus produktus viešiname eTwinning platformoje. Reguliariai dalyvaujame virtualiuose susitikimuose su projekto partneriais, aptariame nuveiktus darbus bei planuojame tolesnes veiklas. Dabar visi mokiniai dalyvauja apklausoje apie ekologinį sąmoningumą, kovo mėnesį ruošiamės nuotoliniam susitikimui su draugais iš Ispanijos.
Dalyvavimas šiame projekte gimnazijos mokiniams yra puiki galimybė bendrauti ir bendradarbiauti su bendraamžiais užsienyje, įgyti neįkainojamos patirties keliaujant, pažinti Europos šalis, kultūras, plėsti savo  akiratį, ugdytis atvirumą ir toleranciją kitoms kultūroms bei ekologinį sąmoningumą ir tapti tvarumo idėjų skleidėjais gimnazijoje. Projekto vykdymas pagerins ugdymo kokybę  gimnazijoje, ugdymo(si) procesas taps įvairesnis ir inovatyvesnis, atliepiantis šiuolaikinės visuomenės lūkesčius.

Our school and town

Anglų kalbos mokytojos metodininkės Daiva Bernatavičienė ir Jurgita Lapuchovienė